Anno 1851

AF-borgen

Om huset

AF-borgen, Akademiska Föreningens hemvist, har varit lundastudenternas epicenter sedan 1851, dvs inte så länge om man ser till att universitet är nästa 200 år äldre. De senaste 10 åren har mängden studentverksamhet i borgen nått oöverträffade nivåer. Huset fullkomligen sjuder av liv och rörelse i stort sett dygnet runt, i alla fall när det inte är påverkat av omständigheterna kring Covid-19.

Ett 70-tal studentorganisationer och utskott använder borgens lokaler för sina fest-, scen- och föreläsnings/mötesaktiviteter. Studentorganisationerna har en särskild prislista och får via Akademiska Föreningens medlemsintäkter subventioner som täcker delar av hyran. På så sätt möjliggörs en stor bredd av verksamhet i huset, något som också bidrar till att Lund är en så fantastisk studentstad och som för många är huvudanledningen till att söka just till Lunds universitet. Dessutom finns det ca 40 kontorsrum för föreningar runt om i borgen. På dagtid under terminstid är studieplatserna i studenternas vardagsrum Athen flitigt använda.

Många tänker på spex och frackfest när man tänker på AF-borgen men det är oerhört mycket mer som händer i huset! Här träffar man på debattsällskap, extremsportare, arbetsmarknadsdagar, redaktion för litterär tidskriften Ordkonst, tidningen Lundagård, sykvällar, Projekt 6, studentteaterföreställningar, och mängder med öppna föreläsningar inom studentaftonutskottets, Utrikespolitiska föreningen och Lupefs regi. Och mycket mer. Detta hus sover sällan.

För Lunds universitet, Lunds kommun och vanliga lundabor är borgen också betydelsefull. Universitet lägger en stor del av sina traditionella arrangemang i borgen och många vetenskapliga kongresser och konferenser varje år. Vi är också stolta över att få vara arena för Lund Grand Prix som är Lunds kommuns näringslivsdag, Lund Comedy Festival, och många lundabor har haft sin bröllopsfest, födelsedagsfest eller annan viktig tillställning hos oss. Här blandas en hög vetenskaplig nivå och intellektuella samtal med humor, kreativitet och lekfullhet. Studenternas höga energinivå sitter i väggarna och smittar alla andra evenemang som finns i huset!

De större salarna genomgick 2019-2020 en större renovering med hjälp av otroligt generösa donationer. En ny hiss med inlastning från Georg Karlins plats byggdes, den nya scenen Gustafscenen byggdes på plan 1 och Athen och Stora salen förbands med en ny pampig trappa. I samband med renoveringen fick hela Stora salen en rejäl uppdatering med utvidgade pausytor, toaletter, baktutrymmen och förbättrad tillgänglighet. Ventilationen blev också rejält uppdaterad och utbyggd tillsammans med sprinklersystem.

Men historien är ju så klart längre, här kan du läsa mer om AF-borgens tidigare historia!

Läs mer om AF-Borgens historia.

AF-Familjen

AF-familjen består av tre grundpelare som alla är centrala för studentlivet: Akademiska Föreningen, AF-borgen och AF Bostäder 

AF-borgen drivs som två aktiebolag, ägt av den ideella föreningen Akademiska Föreningen. AF-Borgen AB förvaltar huset och uthyrningen av evenemangssalar görs av dotterbolaget AF-Borgen Evenemang AB. Uppdraget är att i första hand erbjuda studentorganisationer ändamålsenliga lokaler och inte primärt gå med vinst. För att kunna bidra till underhåll av huset hyrs därför huset även ut till andra än studentorganisationer, men modellen är alltså inte marknadsmässig vilket gör att vi behöver våra sponsorer i AF-Sällskapet för att kunna underhålla huset.

Akademiska Föreningen (AF) är inte bara AF-borgens ägare utan också den främsta samarbetspartnern genom att deras utskottsverksamheter som spex, radio, TV, studentaftnar med mera finns i borgen. 

AF Bostäder är södra Sveriges största studentbostadsföretag, som 2019 blev utsedda till Sveriges bästa studentbostadsföretag. Deras uppgift är att se till att Lunds studenter under sin till hos AF Bostäder har ett hem där de kan må bra och känna sig trygga, där de har utrymme för umgänge med vänner i en miljö där de kan prestera bra i sina studier. AF Bostäder äger och förvaltar ungefär 6000 studentbostäder i Lund.  

Studentlivets ekosystem i AF-Borgen

Lund är en riktig studentstad och en stor del möjliggörs genom det ekosystem som finns kring Akademiska Föreningen och AF-borgen. Från den del av terminsräkning som betalas till Studentlund går en del till Akademiska Föreningen. Mer än hälften av denna summan går till att subventionera hyror för ungefär 70 studentverksamheters evenemang i AF-borgen. Och AF-borgen erbjuder lokalerna till studentprislista.

Studentverksamheterna som får hyresstöd och studentprislista är en salig blandning av nation, kår, scenföreningar, poesiutskott, extremsportare, utrikespolitik och mycket mer. Dessutom har föreningar möjlighet att låna studieplatssalen Athen kvällstid måndag till torsdag under terminstid för publika evenemang. Allt under Akademiska Föreningens värdeord: Glädja Berika Möjliggöra.

Läs mer om studentlivet och Akademiska Föreningen här: